Kotlety schabowe to danie ponadczasowe, które znają wszyscy. Same często je przygotowujemy na obiad. Jednak dzisiaj chcemy zachęcić Was, do spróbowania schabu w innej odsłonie - schabu w aromatycznym sosie z czerwonego wina. Sos ma wielowymiarowy smak, dzięki połączeniu smaków: słodkiego, kwaśnego i korzennego. Ale nie bójcie się tego połączenia, ono świetnie komponuje się z mięsem. Taki schab można podać z makaronem, ryżem albo ziemniakami. Przepis z książki "Jakubiak lokalnie".
500g schabu bez kości
2 łodygi selera naciowego
biała część pora
5 suszonych daktyli
1/2 szklanki czerwonego wina
4 goździki
3 liście laurowe
pół łyżeczki lubczyku
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 łyżki masła
sól, pieprz
2 łodygi selera naciowego
biała część pora
5 suszonych daktyli
1/2 szklanki czerwonego wina
4 goździki
3 liście laurowe
pół łyżeczki lubczyku
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Schab pokrój w cienkie plastry, posól, popieprz i odstaw na bok. Selera i pora pokrój w półplasterki i podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Gdy warzywa zmiękną, dodaj do nich schab, smaż kilka minut, mieszaj co jakiś czas. Dodaj goździki, suszone daktyle (pokrojone na mniejsze kawałki), liście laurowe i wino.
2. Gotuj do momentu, aż mięso straci swoją surowość i zmięknie. Dodaj sos sojowy, lubczyk i masło, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos trochę zgęstnieje. Podawaj z makaronem lub ryżem.
1. Schab pokrój w cienkie plastry, posól, popieprz i odstaw na bok. Selera i pora pokrój w półplasterki i podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Gdy warzywa zmiękną, dodaj do nich schab, smaż kilka minut, mieszaj co jakiś czas. Dodaj goździki, suszone daktyle (pokrojone na mniejsze kawałki), liście laurowe i wino.
2. Gotuj do momentu, aż mięso straci swoją surowość i zmięknie. Dodaj sos sojowy, lubczyk i masło, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos trochę zgęstnieje. Podawaj z makaronem lub ryżem.
lubię schab, z pewnością skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na obiad. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
bardzo fajny pomysł na schab :) ja akurat kotlety schabowe rzadko robię, bo średnio przepadam.
OdpowiedzUsuńSchabu w czerwonym winie jeszcze nie próbowałam, jakoś zawsze przygotowywałam go w białym. Ale tak czy siak, alkohol daje wspaniały aromat :)
OdpowiedzUsuńJa jak zwykle pomarudzę i makaron bym zastąpiła czymś innym
OdpowiedzUsuńSmakowity obiadek :) Ostatnio robiłam wieprzowinę z makaronem i bardzo mi posmakowała :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiadek, mniam :-)
OdpowiedzUsuń